Mai multe state americane ar putea avea parte de noi legi de confidentialitate, multumita Californiei

Incepand cu 1 ianuarie 2020, California ofera rezidentilor sai drepturi mai largi in materie de confidentialitate, care sunt primele de acest fel in tara. Dar, cu aproape 20 de state care iau in considerare legislatia privind confidentialitatea, nu va trece mult timp pana cand aceste reglementari se vor raspandi in toata tara. Nevada si Maine au aprobat deja legile privind confidentialitatea si cel putin 11 state au luat in considerare sa adopte aceste masuri in viitor. In ciuda faptului ca nu s-au luat in vedere aceste lucrui in 2019, avocatii au in plan sa depuna mai multe astfel de proiecte legislative incepand de anul viitor. Mai mult, in alte cinci state au fost depuse noi proiecte de confidențialitate si au fost create grupuri de lucru care vor studia modul de reglementare a confidențialității datelor.

In orice caz, California a stabilit agenda pentru statele din toata tara… din nou. Cu o populatie de aproape 40 de milioane de locuitori, California si legislatura sa progresiva s-a aflat frecvent in fruntea legilor adoptate ulterior de catre intreaga tara, incepand de la interdictiile impotriva pungilor din plastic pana la legile privind bunastarea animalelor. Acum, confidentialitatea este pe ordinea de zi, mai ales prin prisma faptului ca este o problema cat se poate de actuala. Si sunt o multime de personalitati, precum Zuckerberg, care au sustinut ca nu exista o legislatie care sa determine ce inseamna o incalcare a confidentialitatii utilizatorilor in mediul online. Ei bine, California a luat initiativa prin California Consumer Privacy Act (Actul Confidentialitatii Consumatorilor din California sau CCPA), un fel de GDPR in varianta statului american. 

Este un lucru ironic avand in vedere faptul ca pe teritoriul statului american au stabilite sediile o multime de mari corporatii din domeniul tech, care profita de pe urma datelor furnizate de catre utilizatori. Insa exista si avocati in materie de confidențialitate extrem de dedicati in California, a remarcat Mitchell Noordyke, un avocat care a urmarit indeaproape evolutia acestei noi legi. “In cazul CCPA”, a spus Noordyke, “avocatii au fost in fruntea unui val de manifestari publice in favoarea protectiei vietii private pentru a forta [companiile tech sa-si schimbe atitudinea] printr-o legislatie de altfel opusa industriei”. Acest lucru a creat un model pentru celelalte state.

Legea privind confidentialitatea consumatorilor din California, cunoscuta sub initialele de CCPA, incepe prin a oferi rezidentilor dreptul de a afla ce date au colectat despre acestia, de a cere companiilor sa nu vanda aceste date si sa solicite stergerea acestora. Datele pot proveni din orice sursa, inclusiv internet, baze de date si documente. Legea defineste informatiile cu caracter personal in linii mari, astfel incat totul este acoperit de la istoricul de navigare pana la caracteristicile personale, cum ar fi rasa si starea civila. Definitia include, de asemenea, informatii despre locatie.

Caracteristicile se repeta in proiectele de lege ale altor state, desi nu intotdeauna in aceeasi masura. Noua lege a statului Nevada, care a intrat in vigoare in octombrie, se aplica numai datelor colectate de la utilizatorii internetului. Legea statului Maine, care a fost adoptata in iunie, se aplica numai furnizorilor de servicii de internet.