Tim Cook raspunde zvonurilor despre o indepartare a lui Jony Ive de Apple

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, a declarat luni despre un un raport conform caruia seful departamentului de proiectare al produselor companiei, Jony Ive, s-ar fii distantat de entitatea din Copertino de o perioada de timp este “absurd”. Un raport, publicat in cursul zilei de duminica si apartinand publicatiei The Wall Street Journal, a sustinut faptul ca Ive s-ar fii distanțat de la Apple de ani de zile, timp in care compania la care lucreaza si-a schimbat considerabil directia sub conducerea lui Cook. Ive ar fii fost suparat pe Cook, care s-a concentrat mai mult pe operatiunile de afaceri decat pe procesul de design al produsului, potrivit The Journal. Acest lucru l-ar fii determinat sa se retraga din managementul de rutina al echipei de design a companiei.

Raportul spune ca de atunci relatiile dintre cei doi s-au deteriorat din ce in ce mai tare si ca Ive ar urma sa paraseasca Apple pentru a-si deschide propria sa companie. De asemenea, potrivit raportului, Ive ar fii continuat, totusi, sa colaboreze cu Apple pentru o serie de proiecte atunci cand urma sa-si deschida propria firma. “Apple va continua sa profite de talentele lui Jony lucrand direct cu el pe proiecte exclusive si prin munca echipei de design stralucitoare si pasionata pe care a construit-o”, ar fii declarat Cook pe site-ul oficial al companiei. Site care a parut sa se prabuseasca la doar o jumatate de ora de la postarea acestor stiri.

Acum, se pare ca Cook neaga orice zvon ce ar implica o plecare a lui Ive de la Apple. Directorul executiv al companiei din Copertino a raspuns raportului The Journal printr-un e-mail catre NBC News, spunand ca: “O multime de rapoarte si, desigur, de concluzii nu se potrivesc cu realitatea. La un nivel de baza, arata o lipsa de intelegere cu privire la modul in care functioneaza echipa de design si la modul in care functionează Apple, distorsioneaza relatiile, deciziile si evenimentele pana la punctul in care nu recunoastem compania pe care pretinde ca o descrie.” A fost un atac dur din partea lui Cook, la doar cateva zile distanta dupa ce ar fii publicat pe site-ul Apple mesajul de mai sus. In fond, ce mai poti intelege din toata aceasta disputa? Pleaca Ive? Nu pleaca Ive? 

Nevoia lui Ive de a proiecta produse care sa nu fie ale Apple este, in mare masura, vazuta ca un sfarsit pentru era Steve Jobs. In timpul celor aproape 30 de ani de activitate pentru gigantul tehnic, Ive a proiectat cateva dintre cele mai memorabile dispozitive hardware ale companiei, inclusiv iPhone si Mac, si a avut un rol major si in alte proiecte importante precum iOS 7 si Apple Park.

Se pare ca anuntul lui Cook or tinde sa ascunda faptul ca Ive, intr-adevar, va pleca de la companie, ori sa puna capat aceste zvonuri. Cu toate ca directorul executiv al Apple nu a dat de inteles exact ca Ive va ramane in cadrul Apple. E o declaratie extrem de interesanta.