Uber si Lyft trebuie sa limiteze numarul de masini in New York

New York City va continua sa limiteze numarul de vehicule ale companiilor de transport pasageri, precum Uber si Lyft, care sunt permise pe străzile sale. Masura are drept scop combaterea congestionarii si asigurarea unor salarii mai mari, a declarat miercuri primarul orasului Bill de Blasio. Consiliul municipal a votat, in august 2018, sa limiteze numarul de masini Uber sau Lyft permise pe strazile din New York. Reglementarea a expirat dupa nici  un an, insa acum consiliul municipal al orasului a extins-o pe termen nelimitat. Un nou plafon va stabili, de asemenea, o limita a numărului de vehicule ce au voie sa circule pe strazile din Manhattan. Astfel, calatoriile cu Uberul trebuie sa scada pana la 36% in februarie 2020 si sa atinga 31% pana in august 2020, regula care trebuie aplicata pentru a nu se recurge la “pedepse stricte”. Care includ suspendarea sau revocarea licentei unei companii de a opera in New York.

“De prea mult timp, companiile de aplicații au profitat de soferii care muncesc din greu, sufocandu-ne strazile cu congestie si muncind in saracie”, a declarat de Blasio intr-o declaratie emisa miercuri. “In acest an vom merge mai departe, cu noi restricții privind numărul de masini pe care aceste companii le pot avea pe strazile noastre”. De asemenea, aceasta masura va creste viteza de deplasare in trafic cu pana la 10%, a spus de Blasio, iar cu vehicule goale limitate, acest lucru ar putea duce la cresterea cu 20% a salariurului net al unui sofer Uber sau Lyft in timpul unei ore de varf in trafic, a declarat primarul orasului.

Lyft a numit masura “daunatoare” atat pentru soferi, cat si pentru pasageri. “Restrictile suplimentare vor avea ca rezultat mai puține plimbari si castiguri mai mici”, a declarat un purtator de cuvant al Lyft intr-un raspuns la decizia consiliului municipal. “Primarul ar trebui sa respecte legislația adoptata de consiliul municipal anul trecut si sa permita tuturor partilor sa revizuiasca raportul privind impactul limitei de plata inainte de orice discutie privind o prelungire sau orice noi reguli si taxe.”

Cei de la Uber au spus ca reglementarea va avea ca rezultat un alt sistem de medalioane, care ar putea asigura falimentul soferilor si ar putea imbogati creditorii. “Politica primarului nu numai ca ii răneste pe soferii de aplicații, fortandu-i sa plateasca taxe exorbitante pentru a inchiria o masina, dar nu a propus nimic pentru a remedia sistemul actual de care beneficiaza doar creditorii si companiile de taxi”, a reactionat si Uber intr-o declaratie.

New York City deja asigura soferilor o suma per-trip netting de 17 dolari pe ora minim si vizeaza cele patru servicii principale de calatorie in oras: Uber, Lyft, Via si Juno. Potrivit lui de Blasio, de cand aceasta regula a intrat în vigoare, șoferii au castigat un plus de 172 de milioane de dolari intre 1 februarie si 19 mai 2019. De Blasio a spus ca masura nu va afecta vehiculele accesibile sau vehiculele electrice. Lipsa vehiculelor accesibile scaunelor cu rotile care au acces la scaune cu rotile a provocat controverse.