God of War IV

God of War IV este un joc video de actiune-aventura, dezvoltat de Santa Monica Studio si publicat de Sony Interactive Entertainment. Lansat la data de 20 aprilie 2018, pentru  PlayStation 4 (PS4), este cel de-al optelea titlu din seria God of War si continuarea de la God of War III din 2010. Spre deosebire de jocurile anterioare, care se bazau pe mitologia greaca, acest joc se concentreaza pe mitologia norvegiana, actiunea jocului fiind stabilita in Norvegia antica, in regiunea Midgard.

Gameplay

God of War este un joc video de actiune-aventura. Dispune de un aparat de fotografiat gratuit, lucru care reprezinta o departare fata de titlurile anterioare, care contineau o camera cinematografica fixa.

Tot spre deosebire de celelalte titluri ale seriei, acest joc este deschis, insa nu are o lume deschisă. Astfel, jucatorii pot calatori foarte rapid in diferite locatii. Inotul, o abilitate in jocurile anterioare, a fost eliminat si inlocuit cu navigarea cu ajutorul unei barci pentru a traversa pe apa. Fata de jocurile anterioare, care au permis jucatorilor sa sara in mod liber in orice moment, sariturile in acest joc pot fi realizate doar in anumite zone.  Pe parcursul jocului, personajul principal, Kratos, fostul zeu grec al razboiului, lupta cu dusmani mitologici norvegieni, precum elfi intunecati, varcolaci, dragoni, dar si Gullveig si zombie. Valkyrie apar ca oponenti in lupte optionale, iar printre numeroasele misiuni laterale, jucatorii pot elibera dragonii sigilati, ca Fáfnir, Otr si Reginn – pitici, care au fost transformati in dragoni – dar si sa lupte impotriva unui Hræzlyr.

Jucatorul controleaza personajul Kratos in lupte si elemente bazate pe jocuri de puzzle. Modul de joc este complet diferit in comparatie cu jocurile anterioare, intrucat jocul a fost conceput pentru a fi un proiect original, care sa aiba cat mai putine asemanari cu titlurile anterioare ale seriei de jocuri. O schimbare majora consta in armele pe care le foloseste Kratos, sabiile sale duble, Blades of Chaos, nemaifiind armele principale. In schimb, el foloseste un topor de lupta, numit Leviathan Axe, care este infuzat cu magie elementara de gheata.

Receptia

God of War s-a bucurat de o receptie pozitiva, potrivit celor de la Metacritic, nici un joc al francizei nemai primind un scor general atat de mare de la aparitia jocului original. Jocul are cel de-al patrulea cel mai mare scor din toate timpurile pentru un joc PlayStation 4. A fost cel mai bine evaluat joc PS4 in 2018, cel putin pana la lansarea Red Dead Redemption 2 in octombrie, dupa care God of War a cazut pe locul 2 din acest punct de vedere. De asemenea, este la egalitate cu versiunea Xbox One a Celeste pentru jocul cu al doilea cel mai mare scor al anului 2018, indiferent de versiune. God of War a primit laude pentru  grafica, sistemul de lupta, muzica, povestea, utilizarea mitologiei norvegiene si pentru, personaje. Mulți au considerat, de asemenea, ca acest joc a revitalizat cu succes seria fara a-si pierde identitatea consacrata de catre predecesorii sai, in ciuda faptului ca difera cu mult in comparatie cu acestea.